Pionieren

door Matthias op 09 June 2020

Het hoge woord is eruit: het land is gekocht! Als locatie voor onze leefgemeenschap hebben we lange tijd een plek op het platteland tussen Amstelveen en Uithoorn op het oog gehad. De Protestantse Diaconie van Amsterdam wil daar een duurzame boerderij, De Meent, starten met daarnaast ruimte voor een leefgemeenschap: wij! In juni kregen we het verlossend nieuws dat de diaconie het land gekocht heeft en hebben we, helaas afzonderlijk van elkaar, de champagneflessen opengetrokken. We zijn erg blij met het nieuws en verheugen ons op de aankomende tijd waarin we echt mogen beginnen met bouwen aan onze leefgemeenschap. Onze handen beginnen te jeuken en we raken geïnspireerd door alle mogelijkheden.

We hebben lang op dit moment gewacht. In 2018 verscheen op onze blog het eerste nieuws over deze locatie, maar in feite begon het al drie jaar geleden toen we in contact kwamen met de diaconie over hun plannen voor deze locatie. Daarop volgde een lang traject met onderhandelingen over de aankoop, onderzoek naar de mogelijkheden binnen het bestemmingsplan en het aanvragen van vergunningen, maar nu is het zo ver!

Terugblikkend hebben we als groep moeten leren omgaan met het wachten. We wisten niet hoe lang het zou duren eer het land gekocht zou zijn, sterker nog, we wisten ook niet of het land ooit gekocht zou worden. Samen hebben we nagedacht over wat het betekent om te wachten en over de praktische vraag hoe we de tijd het beste in kunnen vullen. Wachten doet voor elk mens iets anders. Als ik over mijzelf spreek: ik hou wel van wachten, ik kan me al verheugen in de anticipatie op iets leuks in de toekomst. Je mag dan al een beetje gaan dromen over hoe het zal zijn en bezig zijn met het maken van mooie plannen (zonder dat je tegen allerlei moeilijkheden aanloopt).

Anderzijds is het ook lastig om te wachten, want hoewel onze gemeenschapsplannen even pas op de plaats moesten maken ging de rest van onze levens wel gewoon door. Zo zijn Willem en Talitha getrouwd, zijn Anna en Herman uit het Noëlhuis verhuisd, heeft Sofie een relatie gekregen en ben ik afgestudeerd en op zoek naar werk. Als groep hebben we daarom bewust ervoor gekozen om op gezette tijden te praten over hoe we in het wachten staan en hoe iedereen de toekomst voor zich ziet. Terwijl we zo onze levens leiden probeerden we er een plekje in gereserveerd te houden voor de Dorothy gemeenschap, een plekje die nu gaat worden gevuld.

De koop is dus rond, maar het pand dat er staat moet tegen de vlakte en er komt een geheel nieuw huis te staan. We hebben besloten om op de locatie te gaan wonen in een tijdelijke woning tijdens de bouw zodat we alvast kunnen gaan beginnen met het opzetten van projecten en zodat we als groep alvast kunnen gaan proeven van het gemeenschapsleven. Marten van de Gastvrije Hoeve gaat er ook wonen in een tijdelijke woning zodat hij gelijk aan zijn boerenbedrijf kan beginnen. We hebben er zin in om tegelijk samen op te gaan trekken op de locatie.

Met hulp van de diaconie hebben we een mooie tijdelijke woning gevonden met houten bekleding en een puntdak. Hier gaan Anna, Herman, Naomi (2), Sofie, Mieke en ik de komende tijd in wonen. Mieke is sinds de winter betrokken geraakt bij de Dorothy-gemeenschap en wil graag samen met ons het avontuur van de beginfase in de tijdelijke woning aangaan. Ze brengt nieuwe energie en goede ideeën met zich mee en we zijn blij om haar erbij te hebben. Willem blijft voorlopig samen met Talitha in het Noëlhuis wonen maar hopen geregeld op bezoek te komen!

Vanaf augustus hopen we de tijdelijke woning te kunnen betrekken en te gaan beginnen met het opzetten van onze leefgemeenschap. Om alvast wat te delen over de activiteiten die we in deze opstartfase willen gaan doen, hier een indruk: We gaan beginnen met het aanleggen van een moestuin waar we onze eigen groente en fruit kunnen gaan verbouwen. We gaan alvast meubels en keukenkastjes en dergelijke verzamelen of zelf bouwen. We gaan rondetafelgesprekken en lezingen, cursussen en workshops, film- en muziekavonden organiseren. En zo hebben we nog wel meer ideeën qua projecten waarmee we kunnen beginnen en waarvan we jullie graag op de hoogte houden zodra ze van start gaan. Uiteraard hopen we naast al deze projecten gewoon een gastvrije plek te kunnen zijn voor mensen uit de buurt (of verder weg!) en langskomende fietsers en wandelaars.

De afgelopen twee jaar hebben we vaak getwijfeld of het allemaal wel door zou gaan. Willem schreef in zijn blog van twee jaar geleden “wat wel nog op losse schroeven staat, is of het verkrijgen van het stuk land écht doorgaat” en zo hebben we vaak samen, of ieder voor zich, zo onze twijfels gehad. Maar zoals Willem toen ook schreef zijn we dankbaar voor deze kans en verheugen we ons op deze zomer waarin we, na lang wachten, uiteindelijk toch concreet vorm mogen gaan geven aan onze leefgemeenschap.

Wij hebben een droom van een wereld die mooier kan zijn. En dat kunnen en willen we niet alleen beginnen te leven. Doe je mee?

Wil je meer weten over ons? Lees dan dit stuk over ons in De Linkerwang (oktober 2021), dit interview met Anna in Eva Online (september 2021) of lees onze updates in 'n Korrel Zout.

Wil je meer weten over christelijke leefgemeenschappen in het algemeen? Anna en Herman schreven in opdracht van de VRL een boekje met overzicht van alle leefgemeenschappen in Nederland.

Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, willen we je het graag laten weten.

  Ik wil op de mailing-list

Kijk ook eens bij ons op Facebook.

Zijn er dingen die wij absoluut moeten weten? Zou je ons willen helpen met klussen, de tuin inrichten, of anders willen helpen? Of wordt je warm van onze visie, en wil je eens kletsen? mail eens of kom langs!