Aan de Officier van Justitie

door Herman op 17 February 2021

Herman deed laatst mee aan een actie tegen de staatsteun die naar KLM gaat, zonder degelijke klimaatvoorwaarden. Toen hij gevraagd werd om met zijn spandoek weg te gaan uit de vertrekhal van schiphol is hij blijven staan. Gisteren ontving hij hiervoor een boete van €234. Hieronder zijn eerste reactie aan de officier van justitie


Beste Officier van Justitie,


Vandaag ontving ik van u een brief, onder de titel ‘Strafbeschikking’. U verwijt mij daarin van ‘huisvredebreuk door vertoeven door tweeof (sic) meer verenigde personen gepleegd’. En u vraagt mij vriendelijk om €234 over te maken aan het Centraal Justitieel incassobureau.

De brief die u schrijft doet mij denken dat u ervaring heeft met het innen van geld van mensen of organisaties die anderen schade aandoen. Dat doet mij deugd, want ik heb een probleem waar u mij wellicht mee kunt helpen.

Onlangs is er namelijk namens mij €200 overgemaakt naar een groep bij mij in de buurt1. Ik had hier geen toestemming voor gegeven, en steun deze organisatie absoluut niet. Sterker nog, deze organisatie is een bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit in de buurt waar ik woon. Momenteel is het vooral geluidsoverlast van de absurde herriemachines waarmee deze bende door de polder waar ik woon sjeest. Maar op lange termijn zijn deze luide gevallen zo schadelijk dat de kans groot is op dijkdoorbraak. Mijn huis zou dan vijf meter onder water komen te staan.

U kunt begrijpen dat ik niet graag heb dat deze groep met mijn geld(!) méér toeren gaat organiseren. In mijn eentje voel ik me niet opgewassen tegen deze groep, dus ik heb geprobeerd meer mensen te spreken die in hetzelfde schuitje zaten. Samen zijn we vervolgens naar de plek gegaan waar deze groep hun tochten begint, om daar ons punt te maken.

Ironisch genoeg hebben zíj toen de politie2 gebeld, en die hebben ons verwijderd. Het is mij dus niet gelukt mijn €200 terug te krijgen. Heeft u misschien tips om dit alsnog aan te pakken?

Excuses, ik reageer op uw serieuze brief misschien wat flauw. Dat is denk ik omdat de hele situatie zó absurd is. Maar ik zal toch nog even iets serieuzer proberen te zijn:

De KLM heeft onlangs €3.400.000,00 ontvangen van de Nederlandse staat. Dat is ongeveer €200 per Nederlander. Hier staan geen nieuwe klimaat-eisen tegenover3. Dit terwijl de KLM bewust beleid voert om de globale CO₂ uitstoot te verhógen. De KLM probeert namelijk zoveel mogelijk vluchten via Schiphol te laten gaan, om zo te concurreren met andere luchtvaartmaatschappijen. Zo is het momenteel duurder om met KLM direct te vliegen naar New York dan vanaf Frankfurt met KLM óm te vliegen via schiphol. Dit om klanten weg te pikken bij Lufthansa. Vreemd genoeg voert Lufthansa hetzelfde beleid, en is het dus vanuit Schiphol goedkoper om naar New York te vliegen door met lufthansa óm te vliegen via Frankfurt. Deze inefficiëntie wordt momenteel betaald door burgers, die via belastinggeld zowel KLM als Lufthansa in de lucht houden.4

En dit alles in een context waarin íedereen moet inleveren om een wereldwijde klimaatramp binnen de perken te houden. Eigenlijk zijn de overvolle terminals die we laatst zagen midden in de corona-restricties een perfect voorbeeld van hoe KLM (en andere luchtvaartbedrijven) denken om te kunnen gaan met globale crises. Door ze te negeren, en een dikke middelvinger op te steken naar iedereen die uit solidariteit moeilijke persoonlijke offers maakt.

Hiermee wil ik niet zeggen dat de mensen die voor KLM werken slecht in de zin hebben. Ik denk dat het stuk voor stuk gewone mensen zijn, die in hun vrije tijd hun best doen voor het klimaat. Net zoals klanten en winkeliers tijdens de corona-crisis echt niet de slechterikken zijn, maar er toch een moment komt dat winkels gesloten moeten worden. Zo is het ook met luchtvaart. Nu is het moment om alle niet-essentiele luchtvaart in te perken.

Veel mensen zullen zeggen dat ik ongeduldig ben, dat de maatschappij hard bezig is met een omwenteling, maar dat die nou eenmaal tijd nodig heeft. Maar KLM is niet bezig met een omwenteling. Schiphol werkt niet aan krimp, maar is bezig met groei. Ik kan het tot slot toch niet laten om nog even Martin Luther King te citeren, voor mij een grote bron van inspiratie. In zijn strijd voor rassengelijkheid kwam hij ook het argument tegen dat zijn beweging te haastig was. Dit is zijn reactie:

“[What] is said here grows out of a tragic misconception of time. It is the strangely irrational notion that there is something in the very flow of time that will inevitably cure all ills. Actually, time is neutral. It can be used either destructively or constructively. I am coming to feel that the people of ill will have used time much more effectively than the people of good will. We will have to repent in this generation not merely for the vitriolic words and actions of the bad people but for the appalling silence of the good people. We must come to see that human progress never rolls in on wheels of inevitability. It comes through the tireless efforts and persistent work of men willing to be coworkers with God, and without this hard work time itself becomes an ally of the forces of social stagnation.” - Martin Luther King, Letter from Birmingham Jail.

Nog even terzake.

Ik vind de boete die u mij heeft opgelegd niet terecht. Momenteel ben ik aan het overleggen met een advocaat over het aantekenen van verzet. U hoort hierover nog van mij.


Met vriendelijke groet,

Herman van Veelen


Voetnoten

  1. Voor het gemak deel ik de €3.400.000,00 even door 17 miljoen Nederlanders om bij mijn eigen bedrag uit te komen.
  2. Nouja, in dit geval de KMAR.
  3. De 50% CO₂ reductie per km waarvan gesproken wordt was al gepland, en bestaat voor meer dan de helft uit CO₂-compensatie in plaats van reductie. Deze reductie is veel lager dan die gevraagd wordt van andere sectoren, en houdt geen rekening met het feit dat het aantal gevlogen kilometers stijgt waardoor de totale uitstoot van KLM nog steeds kan blijven stijgen. Bron: rtl nieuws, KLM sustainabillity report.
  4. Lees vooral dit sterke artikel van Follow the Money voor meer achtergrond.

Wij hebben een droom van een wereld die mooier kan zijn. En dat kunnen en willen we niet alleen beginnen te leven. Doe je mee?

Wil je meer weten over ons? Lees dan dit stuk over ons in De Linkerwang (oktober 2021), dit interview met Anna in Eva Online (september 2021) of lees onze updates in 'n Korrel Zout.

Wil je meer weten over christelijke leefgemeenschappen in het algemeen? Anna en Herman hebben het afgelopen jaar gewerkt aan een rapport voor de Vereniging Religieuze Leefgemeenschappen met een overzicht en analyse van christelijke leefgemeenschappen in Nederland. Over het rapport is er een interview met Anna verschenen in het RD.

Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, willen we je het graag laten weten.

  Ik wil op de mailing-list

Kijk ook eens bij ons op Facebook.

Zijn er dingen die wij absoluut moeten weten? Zou je ons willen helpen met klussen, de tuin inrichten, of anders willen helpen? Of wordt je warm van onze visie, en wil je eens kletsen? mail eens of kom langs!